Dr. Szivek Norbert vezérigazgató, MNV Zrt.; Prof. Dr. Birol Cetin igazgatóhelyettes, TIKA

 

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. – mint a tulajdonos magyar állam képviselője - és a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TIKA) a mai napon támogatási megállapodást írt alá, melynek értelmében a török fél több mint 3 millió euróval járul hozzá a Gül Baba türbéjének, valamint közvetlen és tágabb környezetének felújítási költségeihez. A komplex rekonstrukció keretében egy városrésznyi fejlesztés valósul meg annak természeti és épített örökségi értékeivel együtt.

A beruházás célja a türbe és környezetének rendezése és felújítása annak érdekében, hogy a hely történelmi, művészettörténeti és szakrális jelentőségéhez méltó módon várhassa a látogatókat. Felújításra kerül a síremlék, megújulnak az egykori Wagner-villa megmaradt alépítményei és az oszlopos kerengő is. A türbe közvetlen környezete kávézóval, múzeummal és közösségi helyiségekkel bővül.

A türbe tágabb környezetében elhelyezkedő, mindenki által látogatható közpark padokkal, díszkúttal, éjszakai világítással szépül meg, továbbá kialakításra kerül egy új zöld terület, egy egyedülálló függőkert is, amelyben lépcsőzetesen követik egymást az örökzöldek és a virágos növények. A beruházás keretében Budapest II. kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalával együttműködésben megújul három környező utca is, közöttük Budapest egyik legsajátosabb hangulatú utcája, a Gül Baba utca is.

A beruházás előreláthatólag 2017. második félévében készül el.

 

Budapest, 2017. március 29.

Feltöltés ideje: 2017. március 29.
Utoljára módosítva: 2017. március 29.