Az MNV Zrt. 2015 szeptemberében indította el és működteti sikerrel azt az online aukciós felületet, melynek segítségével lehetőség nyílt az állami vagyonelemek elektronikus értékesítésére. A teljes körű transzparenciát biztosító Elektronikus Aukciós Rendszer lényege, hogy bárhonnan elérhető, így azon keresztül bárki licitálhat. Költséghatékony, gyors, rugalmas értékesítési folyamatokat tesz lehetővé, a vevők szélesebb köréhez eljutva pedig éles versenyhelyzetet teremt.

A rendszer a XXI. századi funkciók mellett maradéktalanul megfelel az állami vagyongazdálkodással szemben támasztott szigorú törvényi követelményeknek is.

Az aukciós portál fejlesztésével 2018. évtől már nemcsak ingatlanok és ingóságok, de társasági részesedések értékesítésére is lehetőség nyílik, ezzel teljes körűvé vált az állami vagyonelemek online értékesítésének köre. A fejlesztés az állami tulajdonban lévő társasági portfólió racionalizálását szolgálja, csökkentve a portfólió-kezeléshez kapcsolódó költségeket.

Az EAR rendszeren keresztül 2018. közepétől kezdődően közel 50 társasági részesedés értékesítésére került sor, nagyságrendileg 240 millió Ft értékben.

Az értékesítéssel érintett társaságok jellemzően nem látnak el közfeladatot, így állami tulajdonban tartásuk sem vagyonpolitikai, sem költséghatékonysági szempontból nem indokolt.

Az Elektronikus Aukciós Rendszer felületén meghirdetett társasági részesedések listája a linkre kattintva érhető el: https://e-arveres.mnv.hu/

 

Feltöltés ideje: 2018. július 31.
Utoljára módosítva: 2020. február 28.